Skismøring og smøretips

Gleden ved å stå på ski øker når du har god gli,  det ikke kladder, du har godt feste og skiene ikke glipper. Her finner du videokurs fra Swix og videokurs fra Bjørn Dæhlie som hjelper deg og nedenfor er våre råd.

 Skitur_google.jpg

Alle ski har en smøresonene (feste) og en glisone. Be om at butikken merker opp disse med f.eks vannfast tusj. Det er en tommelfingerregel for å finne smøresonen er at den er fra helen på skiskoen og to skolengder frem. Eller 30-40 cm fremfor skiskoen. Kaldvokser, varmvokser og klister har forskjellige smøresoner. En måte å finne disse på er:

Rens skiene for voks, brett et a4 ark dobbelt og få noen til å gli dette fremover til det stopper. Det er smøresonen for kaldvoks (f.eks blå). Brett det en gang til og følg samme prosedyre, og du har sonen for varmvoks (f.eks rød). Brett en gang til og følg samme prosedyre og du har sonen for klister.

Et godt tips om du ikke vil investere 3-4000 kroner i en smørebenk og mer, du får de også for en tusenlapp i de store kjedene. Lever skiene til profesjonell preparering i en skibutikk eller i et skianlegg. De vil slipe opp sålen på skien (rubbe), lage et grunnlag for god gli (med en universal glider) og gjøre klar smøresonen. Husk også at hver gang du smører så gni voksen inn med kork og legg på 4-6 lag med voks.

Dersom du ønsker å lære litt mer har vi valgt ut noen videoer for deg: Smøreskole og ikke minst hvordan velge riktig voks. Vi har også valgt ut en smarttelefonapp for din Android eller iPhone smarttelefon. Du kan også lese denne artikkelen på dinside.

Smøreapps

SWIX SMØRETIPS APP - Swix gir deg anbefalinger og instruksjoner for smøring og prepping. Det første tipset som dukker opp henger sammen med hvor du befinner deg. Tjenesten finner ut hvor du er med en feilmargin på ca. 50 m i tettbebygde strøk og noe mer andre steder i utkantstrøk. Temperatur og værdata hentes fra Meteorologisk institutt – www.met.no